Bli patient

Varmt välkommen till oss på RKC. Vi tar emot dig som söker vård för rygg- och nackrelaterade besvär. Vi är Sveriges modernaste klinik för kirurgisk behandling av ryggproblem.

Välj det alternativ nedan som passar bäst in på dig:

Stockholms Region

För dig som är skriven i Stockholms Region

Övriga Sverige

För dig från i en region utanför Stockholm

Privat sjukvårdsförsäkring

För dig med privat sjukvårdsförsäkring

Vanliga frågor

Patient hos RKC

Vår samlade kunskap och erfarenheter ligger till grund för den gemensamma vision vi har om hur högkvalitativ ryggvård ska bedrivas.

Hur blir jag patient?

För att bli patient hos oss behöver din husläkare skriva en remiss. Du behöver även ha gjort en ny MR röntgen som är mindre än 12 månader gammal. Det tar ett par dagar för oss att titta på remissen. Om läkaren hos oss bedömer att du skall komma på besök får du en kallelse inom vårdgarantin. Remissen följer du på 1177. Kallelsen skickas digitalt via Kivra om du har en digital brevlåda

Hur tar jag mig lättast till er?

Vi är vårdgivare till Sophiahemmets sjukhus. Vår verksamhet ligger dock inte vid Sophiahemmets sjukhus utan i Lilljanshuset vid Södra fiskartorpsvägen 15.

Närmaste busshållplats är Östermalms Idrottsplats (Ta buss nr 6 eller 75 mot Ropsten eller buss 54 mot Hjorthagen). När du kliver av är det en ganska brant backe på 200meter upp till Lilljanshuset

Närmaste Tunnelbanestation är Stockholm Stadion eller Tekniska högskolan. Räkna med en promenad på ca 10 minuter från Tunnelbanan.

Med bil. Har du svårt att gå finns det gott om parkeringsplatser utanför vår entré. Det finns även handikapparkering.

Läs mer hur du hittar hit

Behöver jag sjukskriva mig om jag opereras?

Ja, du behöver sjukskrivas om du genomför en operation hos oss. Tänk på att din sjukskrivning är en viktig tid för återhämtning. Både fysisk och mental återhämtning är viktiga för att främja din hälsa och för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig träning på bästa sätt!

En hälsosam livsstil innebär en balans mellan arbete, hem- och familjesysslor, lustfyllda aktiviteter, träning, återhämtning och sömn. Genom att bli medveten om dina aktivitetsmönster och utifrån detta se vad som behöver förändras för att få en bra balans kan leda till att du känner dig mindre stressad, mår bättre och får mindre ont i kroppen. Om du vill kan du använda en aktivitetsdagbok för att kartlägga aktivitetsmönster.

Sjukskrivningens längd varierar efter operation brukar sällan behöva vara längre än två veckor för tex diskbråck men kan vid steloperation variera mellan 6-12 veckor beroende på hur många nivåer som opererats.

Har frågor om din sjukskrivning behöver förlänga den kan du göra detta på 1177.se

När kan jag börja jobba och leva som vanligt efter en operation?

Att arbeta med lättare arbetsuppgifter går ofta bra efter ett par veckor. Har du ett tungt arbete är det bra att vara försiktig första tiden. Har du gjort en steloperation i ländryggen är du sjukskriven upp till 3 månader.

Så länge du är sjukskriven skall du anpassa din träning. Efter några veckor kommer du känna att träningen känns lättare. Att bära tungt avråder vi ifrån under första veckorna.

Efter avslutad rehab rekommenderar vi att du fortsätter friskvårdsträna för att bibehålla bästa möjliga nack- och rygghälsa och förebygga framtida problem.