Rehabilitering

Att rehabträna efter din operation är viktigt för att uppnå bästa möjliga resultat och funktion. Cirka 3-4 veckor efter operation är det dags att starta upp din rehabträning under handledning av en fysioterapeut. Du som bor i region Stockholm erbjuds möjlighet till rehabbesök på RKC.

Stockholms Region

För dig som är skriven i Stockholms Region

Övriga Sverige

För dig från i en region utanför Stockholm

Privat sjukvårdsförsäkring

För dig med privat sjukvårdsförsäkring

Vanliga frågor

Rehab hos RKC

Vår samlade kunskap och erfarenheter ligger till grund för den gemensamma vision vi har om hur högkvalitativ ryggvård ska bedrivas.

Hur snart efter operation börjar rehab?

Redan efter några dagar kan du gå kortare promenader på 10 minuter.

Att rehabträna efter din operation är viktigt för att uppnå bästa möjliga resultat och funktion. Ca 3-4 veckor efter din operation är det dags att börja rehabträna under handledning av fysioterapeut. Du som bor i region Stockholm erbjuds möjlighet till rehabbesök på RKC. Du som bor i annan region rekommenderas ta kontakt med en fysioterapeut på hemorten. I samband med ditt rehabbesök på RKC går vi igenom hur du ska rehabträna efter operation för att få bästa möjliga resultat.

Rehabträningen kan du sedan oftast sköta till stor del på egen hand utifrån råd i FRISQ, med stöttning av våra fysioterapeuter som hjälper dig med ett anpassat rehabträningsprogram som du kan följa.

När får jag köra bil efter min operation?

Köra bil kan du göra om du inte äter starka värktabletter eller har stelopererat din nacke.

Vid steloperation i nacken är ytterrörelser inte något du bör göra första veckorna.

Vilken nivå är rätt för rehabilitering?

Beroende på hur du mår efter din operation ska du anpassa träningen. Det är inte bra att ligga stilla för bästa återhämtning. Det är viktigt att röra på dig lite varje dag. Det är viktigt att du deltar aktivt i din rehabilitering, genom att fortsätta vara aktiv och träna mellan besöken hos din fysioterapeut. Rehabperioden efter operation varierar i tid, bland annat beroende på vilken sorts operation du har gjort.

När det gått ca 3 veckor efter din operation och såret är läkt kan du börja jobba mer med träning. Börja gärna varje pass med mjuka och avslappnade rörelser, t.ex axelrullningar, mjuk böjning och sträckning av ryggen i stående, sittande eller fyrfota. Låt andningen röra sig avspänt i din kropp medan du tränar. Du ska uppleva träningen som mest "lätt ansträngande".

Varför gör det fortfarande ont trots att det gått 3-4 veckor?

Nerven kan vara påverkad och vara irriterad trots att du är opererad. Det kan vara bra första dagarna. De första veckorna kan smärtan komma och gå. En svullnad eller blåmärke i operationssåret kan göra att du får ett bakslag. Om du har haft en långvarig smärtproblematik kan tiden för återhämtning förlängas. Hör av dig till oss om du är orolig.

När kan jag börja jobba och leva som vanligt efter en operation?

Att arbeta med lättare arbetsuppgifter går ofta bra efter ett par veckor. Har du ett tungt arbete är det bra att vara försiktig första tiden. Har du gjort en steloperation i ländryggen är du sjukskriven upp till 3 månader.

Så länge du är sjukskriven skall du anpassa din träning. Efter några veckor kommer du känna att träningen känns lättare. Att bära tungt avråder vi ifrån under första veckorna.

Efter avslutad rehab rekommenderar vi att du fortsätter friskvårdsträna för att bibehålla bästa möjliga nack- och rygghälsa och förebygga framtida problem.