Inför din operation

Väntetiderna för operation varierar mellan 4-12v beroende på diagnos och medicinsk bedömning. Vårdgarantin för behandling/åtgärd är 90
dagar från beslut.

När du ska opereras hos oss vill vi att du ska känna dig trygg och väl förberedd utan en massa pappersformulär och broschyrer. Vårt engagemang för patientsäkerhet går hand i hand med vårt miljöansvar. För att underlätta för dig att följa med i din behandlingsplan inför, under och efter din operation eller rehab hos oss har vi tagit fram en helt unik digital lösning tillsammans med företaget FRISQ. För att använda tjänsten krävs det att du har tillgång till både ett mobilt BankID och en smartphone. Det är viktigt att notera att vårdplanerna endast är tillgängliga på svenska.

Vårdplaner i FRISQ

Först när vi bokat in dig för operation får du tillgång till vårdplanen och du får ett välkomst SMS. Ditt operationsdatum finns då bifogat. För att få notiser och viktig information via sms, ber vi dig att tillåta notifikationer.
Koordinatorerna bevakar kontinuerligt de formulär du ska fylla i och ser dina svar. Alla formulär är viktiga för din vård hos oss.

Följ anvisningarna du får via sms så får du svar på de flesta frågorna och vet hur du skall förbereda dig i lugn och ro. När du har loggat in visas dina aktiviteter för dagen. I menyn hittar du ett dokumentbibliotek där du kan ta del av tidigare informationsdokument som vi delat med dig. Ex Du får viktig information är bokade tider och förberedelser,
checklistor, formulär om din hälsa, kvalitetsregister som skall fyllas i
och tips inför ditt besök. Läs mer om FRISQ här.

Information om vad som gäller vid olika typer av ingrepp hittar du även under Diagnos och behandling.

Se din kallelse

På din kallelse till operation står det vart du ska gå på operationsdagens morgon. Generellt gäller att patienter som skall sova kvar går till vårdavdelningen på plan 1 och dagkirurgiska patienter går direkt till operationsavdelningen på plan 2. Vår personal kommer att ta emot dig och vägleda dig vidare inför operationen.

Har du några frågor kring din operation kan du alltid kontakta vår operationskoordinator. Du hittar kontaktinformation Läs här om hur du kommer i kontakt med oss

Rökning/Tobak

Om du använder tobak vill vi att du slutar med detta 4-6 veckor före operationen. Bra hjälp och information kan du få via slutarokalinjen.se

Operationen

Vanligtvis är det samma kirurg som du träffade vid ditt besök på mottagning som kommer att operera dig. Vi vet att det skapar trygghet att få träffa samma läkare varje gång så det är något vi prioriterar hos oss. Hur lång tid själva operationen tar beror på vilket ingrepp som ska göras och kan vara allt mellan 30 minuter och 3 timmar.

Patient i säng

Efter operationen

När operationen är klar kommer du till vår uppvakningsavdelning där vi tar hand om dig och ser till att allt är bra. När du är helt vaken och bedöms vara redo att lämna uppvaket kommer personal och hämtar dig till vår trevliga vårdavdelning där du får stanna under hela din vårdtid. Vid vissa typer av operationer kan du åka hem redan samma dag. I dessa fall åker du hem direkt från uppvakningsavdelningen.

Elina patient