Facebook logotyp Linkedin logotyp   Vårdguiden logotyp
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Diagnos

Kotförskjutning i ländryggen (spondylolistes)

Kotglidning, kotförskjutning eller istmisk spondylolistes som det också kallas, betyder att en kota i ländryggen glider i förhållande till kotan intill. Oftast glider en kota framåt i förhållande till underliggande kota. Orsaken kan vara antingen åldersförändringar (degenerativ spondylistes) i disk och bakomliggande facettleder, eller en bendefekt (cervikal spondylos) med spaltbildning i kotbågen. Orsaken till denna spaltbildning är oftast en genetisk svaghet i kotbågen, ibland kombinerat med en traumatisk belastning varför denna ryggdiagnos är vanligt förekommande hos vissa elitidrottare.
Orsakerna kan med andra ord bero på en exempelvis genetiskt nedärvd överrörlighet, eller ett trauma (antingen långt tillbaka i tiden eller i vuxen ålder) alternativt en kombination av genetik och trauma.

Symtom och utredning av spondylolistes

De vanligaste symtomen vid kotglidning är smärta i ryggen i kombination med smärta som strålar ut i klinkor och baksidan av benen. Vid större glidningar uppstår ibland trängsel i nervrotskanalerna vilket kan påverka nerverna från ryggen till benen som i sin tur kan ge upphov till domningar, känselnedsättning och försvagning av muskulaturen. Det är mycket viktigt att inte gå länge med ryggbesvär utan man bör tidigt ta kontakt med sjukvården för undersökning, för att undvika att symtomen förvärras.
Utredning av misstänkt spondylolistes består av röntgen, datortomografi och magnetkameraundersökning.

Behandling och operation vid kotglidning

Den första behandling som prövas är sjukgymnastik och ibland värktabletter. Om denna behandling inte är tillräcklig kan steloperation vara ett alternativ. Vid en steloperation pga spondylolistes låses rörligheten mellan kotorna med stag och skruvar. Under operationen läggs även transplanterat ben från intilliggande kotor, mellan ryggkotorna, i syfte att få dessa att växa ihop.

Här kan du ta del av mer information om steloperation och vad det innebär.

Träning och sjukgymnastik

Som vid alla åkommor, är det viktigt att vara aktiv i sin återhämtning, detta görs bäst genom välplanerad sjukgymnastik. På RKC har vi kiropraktorer och sjukgymnaster som alla har lång erfarenhet av att jobba med ryggåkommor och smärta i ryggen. Ni tar tillsammans fram ett rehabiliteringsprogram med övningar som är specialanpassat för dig som patient.

Vill du ha mer information? Här kan du läsa mer om den rehabilitering vi erbjuder här på RKC.

Röntgenbild som visar en kotglidning av nedersta kotan i ländryggen.

MR av ländryggen som visar glidning av nedersta kotan i ländryggen. Vid uttalad kotförskjutning kan nervrötterna på samma nivå hamna i kläm vilket kan ge symtom som smärtor och domningar i benen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.