Ländrygg

Ländryggen utgör den nedre delen av ryggraden och är en viktig del för rörlighet och stöd i kroppen. Vanliga problem i ländryggen inkluderar diskbråck, spinal stenos, kotglidning och SRS. Symtom kan vara både ryggsmärta och nervsmärta med utstrålning i ett eller båda benen.

Diskbråck

Ofta uppstår diskbråck utan att det hänt något specifikt men ibland kan det uppstå till följd av ett lyft, ryggvridning eller någon olyckshändelse. Alla diskbråck gör inte ont. Man kan ha diskbråck utan att man någonsin haft ont i vare sig rygg eller ben. Ofta kommer symptomen smygande med bara värk i ländryggen, men de kan också komma plötsligt i samband med en aktivitet. Värken kan sedan bli värre och efter några dagar följas av smärta som strålar ner i benet. Ofta blir bensmärtan värre när man sitter ner men också av tryck på buken vid till exempel hosta eller toalettbesök.

Spinal stenos

Spinal stenos betyder att utrymmet för nerverna i ryggradskanalen blivit mindre än normalt. Orsaken är åldersförändringar i diskar, leder och ligament som omger kanalen där nerverna ligger. Typiska symptom vid spinal stenos är smärtor i ett eller båda benen vilket gör det svårt att gå längre sträckor. Smärtan släpper ofta efter en stund om man sätter sig ner och vilar. Andra symptom kan vara domningar i benen, nedsatt kraft i benen och ryggsmärta.

Kotglidning

Kotglidning eller Spondylolisthes innebär att en kota i ländryggen glider i förhållande till kotan som ligger intill. Ofta glider en kota framåt i förhållande till den som ligger under. De vanligaste symptomen är smärta i ländryggen och smärta som strålar ut i klinkor och baksidan av låren. Vid större glidningar kan nerver komma i kläm som kan ge domningar, känselnedsättning och försvagning av musklerna i benen. Kotglidning innebär att en kota i ländryggen glider i förhållande till kotan som ligger intill. Ofta glider en kota framåt i förhållande till den som ligger under.

Segmental rörelsesmärta (SRS)

SRS kan bero på många saker. Det kan vara ett trauma mot ryggen vid en olycka till exempel och/eller en medfödd överrörlighet i lederna. Ett vanligt symptom är en kronisk molande värk som strålar ut mot flanker, skinkor och baksidan av benen. Oftast går smärtan tillbaka inom några veckor men ibland kan den utvecklas till ett kroniskt lidande. Det är svårt att veta exakt varifrån smärtan kommer men vanligtvis är det från disken eller lederna mellan kotorna i ryggen.