Facebook logotyp Linkedin logotyp   Vårdguiden logotyp
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Diagnos

Segmentell rörelsesmärta (SRS) i ländryggen

Segmentell rörelsesmärta är en form av långvarig ryggsmärta. Värk och smärta i ländryggen är vanligt förekommande och drabbar ca 80 % av befolkningen någon gång under livet. Oftast går smärtan tillbaka inom några veckor men kan ibland utvecklas till ett kroniskt lidande. Det är svårt att veta exakt varifrån smärtan kommer men vanligtvis kommer den från disken eller lederna mellan kotorna. I begreppet Segmentell rörelsesmärta består ett så kallat segment av två ryggkotor samt disk, muskler och ledband som ligger emellan dessa kotor. Smärtan kan då komma från ett eller flera av dessa organ. Muskulaturen kan med andra ord också framkalla smärta, när den dras samman för att hålla ryggen stilla.

Symptom och utredning av SRS

Segmentell rörelsesmärta (SRS) kan bero på många saker, antingen ett trauma mot ryggen vid exempelvis en olycka, och/eller en medfödd överrörlighet i lederna.
Vid SRS upplevs vanligen en kroniskt molande värk som strålar ut mot flanker, skinkor och baksidan av benen. Man kan också uppleva smärthugg i ryggen vid hastiga rörelser. Diagnosen ställs genom en noggrann smärtanalys, granskning av magnetkamerabilder samt en klinisk undersökning.

Behandling och operation vid segmentell rörelsesmärta

När konservativ behandling som t.ex. sjukgymnastik och värktabletter inte fungerar och ryggvärken inte försvunnit inom 6 – 12 månader så kan operation vara ett alternativ. Den operation som i första hand är aktuell är steloperation. Operationen går ut på att låsa rörligheten mellan kotorna i syfte att eliminera den smärtsamma rörelsen. I enstaka fall kan en diskprotesoperation vara aktuell. Din kirurg kommer i så fall tillsammans med dig gå igenom och informera om vad ett sådant ingrepp innebär.
Här kan du läsa mer om vad en steloperation i ländryggen innebär.

Rehab och träning

Vid kotförskjutning är det, liksom vid andra åkommor, väldigt viktigt att hålla sig aktiv i sin återhämtning. Vår rehabpersonal här på RKC – kiropraktorer och sjukgymnaster – har alla lång erfarenhet av att jobba med smärta i ryggen och olika typer av ryggåkommor. I samarbete med dig som patient tar vi fram ett individuellt anpassat program med övningar för sjukgymnastik som en del i din rehabilitering.
Här kan du läsa mer om de rehabinsatser vi erbjuder här på RKC.

Röntgenbild på en patient med segmentell rörelsesmärta (SRS). Bilden visar att de två nedersta diskarna i ländryggen är degenerade och att diskarna har så kallade Modic-förändringar.

Bilden visar att de två nedersta diskarna i ländryggen är degenerade och att diskarna har så kallade Modic-förändringar.
Bilden visar förändringar som kan finnas hos patienter med segmentell rörelsesmärta. I det markerade finns de två nedersta diskarna i ländryggen som är degenererade. Diskarna har lägre höjd jämfört med de diskarna som sitter högre upp i ländryggen. Dessutom ser man tydliga s.k. ”Modic-förändringar” kring diskarna som är de ljusa områdena ovanför och under disken i kotorna. Modic-förändringar anses ha koppling till smärta men ses också hos patienter utan smärta. Diagnosen segmentell rörelsesmärta ställs därför aldrig bara på MR.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.